Ikke kategoriseret

Økologiske tøj og bæredygtige certificeringer i modeindustrien

Det kan være lidt af en udfordring at finde ud om et brand producerer deres tøj på en etisk, økologisk og bæredygtig måde. Derfor kan det være en fordel at kigge efter nogle specifikke mærkninger og certificeringer, der har fokus på økologi og bæredygtighed Vero Moda tøj. Klik her og læs mere nu.

Certificeringerne er et vindue ind i virksomheden. Produkterne bliver her kontrolleret af en tredjepart, der stiller høje krav til virksomhedens forsyningskæde. Det er forbrugernes garanti for, at virksomheden lever op til deres forpligtelser. Ligeledes er mærkningerne og certificeringerne også forbrugernes sikkerhed for, ikke at blive vildledt af greenwashing. Greenwashing er, når virksomheden i deres markedsføring fremhæver deres produkter som mere økologiske eller bæredygtige end de egentlig er.

De 17 Verdensmål

FN’s verdensmål er en global udviklingsdagsorden som udgøres af 17 konkrete mål og 169 delmål. De 17 verdensmål forpligter alle FN’s medlemslande til arbejde for en mere bæredygtig udvikling. Virksomheder kan anvende de 17 Verdensmål – eller dele heraf – i deres CSR-strategi, som inspiration til egne mål og handlingsplaner. Det kan fx omfatte arbejdet med virksomhedens produkter, menneskerettigheder, miljøforhold, arbejdstagerforhold, økonomiske forhold eller samfundsforhold.

Certificeringerne

I takt med det stigende fokus på ressourcer, miljø og bæredygtighed – findes der i dag mange mærkninger og certificeringer til gavn for miljø og sundhed.

GOTS-mærket giver forbrugeren garanti for en miljømæssig og social ansvarlig produktion gennem hele forsyningskæden. GOTS adskiller sig dermed fra nogle de øvrige mærkninger og certificeringer, da de kigger på hele virksomhedens forsyningskæde. Certificeringen kontrollerer bl.a. de indholdsstoffer der anvendes i produktionen.

Svane-mærket og EU-blomsten adskiller sig ligesom GOTS-mærket ved at kigge på hele produktets livscyklus. Målet hermed er at mindske den samlede miljøbelastning og samtidig beskytte både mennesker og jordens ressourcer. Produkter mærket med Svanemærket eller EU-blomsten skal opfylde en række krav inden for miljø, sundhed og kvalitet. Svanemærket bruges udelukkende i Norden, mens EU-blomsten bruges i hele Europa.

Fair Trade-mærket sætter især fokus på de Verdensmål der har med miljø og menneskerettigheder at gøre. Mærket stiller nogle krav til kemikalier og spildevandshåndtering, forbud mod børnearbejde og brug af sundhedsskadelige sprøjtemidler. Derudover er fokus på lønninger og rettigheder – herunder kollektiv forhandling og sikre arbejdsomgivelser. Fair Trade-mærket har helt konkret fokus på at støtte bedre arbejdsforhold for de mennesker, der producerer vores tøj.

STANDARD 100 by OEKO-TEX® tester alle komponenter af et produkt for skadelige stoffer. STANDARD 100-mærket sikrer forbrugeren, at alle komponenter er testet for skadelige kemikalier, og at varen derfor er uskadelige for menneskers helbred.

Fordelen ved certificeringerne

Produktionen af stoffer, tekstiler og materialer er belastende for miljøet. Mærkede produkter fra Vero Moda sørger for at mindske den miljøbelastning der opstår, når nyt tøj skal produceres. Mange brands markedsfører sig på at være bæredygtige, fordi deres produkter er produceret i økologisk bomuld eller recycled/genanvendte materialer. Certificeringerne hjælper forbrugeren med at navigere rundt i en jungle af økologiske og bæredygtige produkter. Når man som forbruger kigger efter certificerede produkter, behøver man ikke sætte sig ind i de lange – og ofte uoverskuelige – indholdsdeklarationer. Mærkede produkter er nemlig ofte bedre for både miljøet og for forbrugerne.

Marco (Author)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *